Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 14 december 2009 @ 13:09 door heleen________ , 1418 keer bekeken

Kinderen van vrouwen die tijdens de zwangerschap hebben gerookt, lopen een groter risico op hart- en vaatziekten en nierproblemen op latere leeftijd. Tot die conclusie komt Miranda Geelhoed van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in haar promotieonderzoek. Volgens Geelhoed zijn de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap nog groter dan tot nu toe gedacht, liet het Erasmus MC maandag weten.

Eerdere studies naar de effecten van rokende aanstaande moeders geven aan dat roken de groei van de baby vertraagt en leidt tot een laag geboortegewicht. Geelhoed gaat een stapje verder. Volgens haar heeft roken invloed op de doorbloeding van de foetus. Nicotine verwijdt of vernauwt juist de bloedvaten in sommige weefsels. Bij meer dan tien sigaretten per dag worden de nieren van de baby kleiner, bij minder dan vijf worden ze juist groter.

Geelhoed ontdekte verder dat een grote gewichtstoename van de moeder tijdens de zwangerschap leidt tot een groter hart bij het kind. Het is niet bekend of dit effect positief of negatief is. Ook kwam de promovenda tot de conclusie dat hoge bloeddruk bij de zwangere vrouw leidt tot hoge bloedruk bij het kind als het 9 jaar is. Geelhoed pleit voor verder onderzoek naar de mechanismen die tot de negatieve gezondheidseffecten leiden en de gevolgen daarvan op latere leeftijd.

De Rotterdamse onderzoekster analyseerde gegevens uit Generation R, een doorlopend onderzoek naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van 10.000 kinderen in Rotterdam.



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.